top of page
TandartsSpreij_EvR_7666.jpg

Begin al vroeg

Neem uw kind al op jonge leeftijd mee. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.

 

Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: “Je voelt absoluut niks”. Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.

 

Er is niets op tegen uw kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, laat uw kind een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.

Tips als u gaat

Heeft u angst voor pijn? Sta er op dat u verdoofd wordt. Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt. Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen.

 

Afleiding kan ook goed helpen. Vraag eventueel om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn. Heeft uw tandarts geen begrip voor uw angst, schaam u dan niet desnoods een andere tandarts te zoeken. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor u en uw wensen.

Als u niet durft te gaan

Als mensen het tandartsbezoek lang uitstellen gaat het gebit zienderogen achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Waar moet je dan beginnen?

Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende. Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving. Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.

 

Zit de angst te diep neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo’n 40 tandartsen die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.

Wat u de tandarts kunt vragen

  • meer tijd voor je uittrekken dan gebruikelijk is.

  • de eerste keer alleen maar kijken of een foto maken.

  • alles van te voren goed uitleggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren.

  • je alle instrumenten laten zien en uitleggen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

  • je tijdens de behandeling precies vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.

  • je laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!).

  • stoppen met de behandeling zodra jij je hand opsteekt.

  • je muziekspeler laten meenemen met je favoriete muziek.

  • je iets laten vasthouden (favoriete knuffeldier, sjaal)

  • andere oplossingen aandragen waardoor je angstgevoelens afnemen.

bottom of page